‘Pieterman onze partner bij kwaliteitsgroei’

Timmermans Hardglas in Hardenberg wil verder groeien in kwaliteit. Daar zijn de juiste partners voor nodig. Een daarvan is Pieterman, hofleverancier van het machinepark van Timmermans Hardglas.

In 1992 ziet Timmermans Hardglas het levenslicht. Twee jaar later stapt de nu 49-jarige Erik Timmermans het familiebedrijf in. Sinds 2017 bezit hij alle aandelen van het bedrijf. Zijn koers: focus op kwaliteit om zo in 10 jaar tijd één van de besten te zijn in zijn vak; het leveren van hardglas, gelaagd glas en klep-, val- en draairamen.

Om de gewenste kwaliteitssprong te maken, trekt Timmermans twee sterke en ervaren directieleden aan met elk hun eigen specialiteit. De keuze voor de juiste partners is belangrijk om de gewenste bedrijfsgroei te gaan realiseren. In de nette fabriekshal aan de Handelsstraat in het Overijsselse Hardenberg niet ver van de Duitse grens is het merendeel van de machines afkomstig van importeur Pieterman Glastechniek uit Vlaardingen. Een bewuste keuze, stelt Timmermans.

Intermac CNC machines

‘We hebben al heel lang een goede relatie met Pieterman. De vader van de huidige directeur Bas de Jong en mijn vader deden vroeger al zaken met elkaar. We weten wat we aan elkaar hebben. Onze machines moeten altijd draaien en Pieterman begrijpt dat er bij een storing direct actie ondernomen moet worden’.
Elke week verwerkt Timmermans Hardglas zo’n 25 ton glas om veelal als privat label af te leveren aan vaste dealers. Om 06.00 uur starten de snij- en slijpmachines en ze draaien door tot 22.00 uur. Vijf dagen per week. Blikvangers in de hal zijn 4 brede Intermac CNC machines, die grote platen glas op maat slijpen, gaten frasen en randen polijsten. Dit gebeurt met behulp van water, dat opgevangen wordt. Bij het water gaat een vlokmiddel en glasdeeltjes kleven aan elkaar tot een soort pasta. Die smeuïge substantie zakt naar de bodem waarna het eenvoudig uit het water kan worden verwijderd.

Volautomatische kraan

‘Circulair werken, dat is wat we willen’, aldus Timmermans. Pieterman denkt daarin mee plaats de waterzuiveringsinstallatie. Net als de snijtafels en de slijpmachines. En misschien binnenkort nog een volautomatische glaslaad station die de glasplaten zelfstandig oppakt en op de snijtafel legt. ‘Daarvoor gaan we binnenkort samen met Pieterman naar een beurs in Italië om zo’n machine te bekijken. Meedenken om ons werkproces te verbeteren, vind ik heel belangrijk. En dat is bij Pieterman goed geregeld.’ En als Timmermans een machines niet meer gebruikt, dan verkoopt hij het terug aan Pieterman. Die het vervolgens weer doorverkoopt.

Als machines vele uren per dag draaien, is goed onderhoud van levenslang. Timmermans: ‘Mijn fabriek moet draaien, anders kost het geld. Veel geld. We plannen daarom twee keer per jaar preventief onderhoud in en op basis van het aantal draaiuren van de machines vindt onderhoud plaats. En mocht er onverhoopt iets kapot gaan, dan komt er een monteur uit de buurt of een specialist van Pieterman zodat onze machines weer snel in gebruik zijn.’

Kleine veilige korrels

Om het glas te harden gaan de bewerkte platen in een oven van 700 graden Celsius. Grote buizen met koude lucht koelen de hete glasplaten vervolgens snel terug, waardoor de platen 6 tot 7 keer sterker zijn en meer spanning kunnen hebben. Gaat zo’n gehard glas toch kapot, dan valt het in kleine veilige korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden van toepassingen met thermisch gehard veiligheidsglas zijn glazen draaiduren, douchecabines en hardglazen deuren.

De grootste uitdaging voor Timmermans Hardglas is om software op de juiste manier te koppelen en toe te passen. Timmermans werkt met de in de glasindustrie veel gebruikte software van A+W. ‘Die willen we graag koppelen aan het onderhoudssysteem voor onze Pieterman-machines. Ik wil mijn bedrijf het liefst vanaf mijn telefoon kunnen bedienen. Daar is een nieuw dashboard voor nodig. Door de software te koppelen en optimaal te gebruiken, kunnen we zo gestroomlijnd en georganiseerd werken. Sneller werken en werkzaamheden niet dubbel doen, zijn verbeterpunten die we graag met onze partners willen oppakken.’

Halffabricaten

De Pieterman-machines werken momenteel vooral voor de halffabricaten van de klep-, val- en draairamen. Die worden veel gebruikt bij renovatieprojecten in de woningmarkt. Naast bouw is ook de technische industrie een belangrijke doelgroep. Zowel in Nederland als daarbuiten. Timmermans Hardglas werkt daarbij uitsluitend met Nederlandse partners. Pieterman Glastechniek is daarbij de belangrijkste.

Terug naar overzicht

Volg ons op social media

Tim

Heb je een vraag, vraag het Tim de Glasman!