Vuurwerkverbod of hufterproof glas?

Na diverse kapotte glasplaten in bushokjes, wordt de roep om een vuurwerkverbod groter en groter. Dat zijn logische keuzes na de laatste oudejaarsavonden en toch gaan die keuzes voor ons met de nodige moeite. Wie gewoon de gebruiksaanwijzing volgt, zorgt voor geen enkele overlast. Met een verbod moeten de nette mensen onder de slechte leiden. En waar is de verantwoordelijkheid van ouders, buren, vrienden en familie op oudejaarsavond om elkaar op wangedrag aan te spreken?

Vuurwerkverbod of hufterproof glas

Een verbod zou ook wel weer een typisch Nederlandse uitvoering krijgen. Burka’s, blowen en ‘bazooka knallers’: we verbieden het, maar gaan het niet handhaven. Want daar hebben we de capaciteit niet voor.
Oud en Nieuw vraagt dus om fundamentele bezinning in plaats van een snel verbod. Omdat een net oud en nieuw niet alleen nodig is, maar ook gewoon kan. Kijk maar in Hardenberg en omgeving: Carbidschieten, biertje erbij, ouders komen langs met een paar verse oliebollen en het gaat er allemaal vredig en veilig aan toe.
Oudejaarsdag gaat daarom helemaal niet over veiligheid, maar eerder over onverschilligheid. Onverschilligheid van de mensen die onfatsoenlijk, zonder zorg van anderen, omgaan met vuurwerk. Maar zeker ook de onverschilligheid van hen die vuurwerk willen verbieden. Niet begrijpend dat deze traditie voor veel mensen van enorme waarde is. Een beetje verdraagzaamheid zou passend zijn.
Deze onverschillige houding maakt Nederland uiteindelijk onvrijer. Als we naast onze rechten onze plichten verzuimen kunnen we alleen die rechten inperken. En dus krijgen we een vuurwerkverbod of een verbod op vreugdevuren, zoals in Duindorp of Scheveningen. En wie weet wat voor verboden er nog meer volgen.

Onze nieuwjaarswens is dan ook dat we ons een beetje bezinnen voordat we alles gaan verbieden. Kijk ook eens naar een alternatief. Denk daarbij eens aan hufterproof glas van Timmermans Hardglas. Dit gehard gelaagde glas is opgebouwd uit meerdere lagen van glas en de kunststoffen polycarbonaat en pvb.

Terug naar overzicht

Volg ons op social media

Tim

Heb je een vraag, vraag het Tim de Glasman!